(Ne)običan jubilej: Borski planinari osvojili Kilimandžaro 1987. i zadivili Jugoslaviju

Bor, S.M. – Devetočlana ekspedicija Planinarsko-smučarskog društva „Crni vrh“ iz Bora napravila je pre 30 godina redak podvig za to doba: osovjila je najvši vrh Kilimandžara ( 5.895 metara), prva i jedina u tadašnjoj Srbiji. Jugoslovenska javnost bila je naširoko upoznata sa velikim uspehom srpskih planinara iz rudarskog grada. U ceo projekat bila je uključena i Vlada Srbije koja je, uz više sponzora, prva pomogla u jednogodišnjim pripremama. O tom uspehu sinoć su, u borskoj biblioteci, razgovarali planinari iz društava svih timočkih opština kako bi, na kraju podsećanja na Kilimandžaro, potpisali protokol o zajedničkoj saradnji.

-Uspomene na „kraljicu planina“, osvojenu pod najtežim uslovima, bile su i setne i jake. Ttrebalo je mnogo snage, hrabrosti, izdržljivosti. To nije mogao svako. Znali smo šta nas čeka. U to vreme, 1987. godine, nije bilo savremene tehnike, ni mogućnosti da se veličanstvena planina bliže upozna. Odlazili smo u TV Beograd i satima gledali reportaže čuvenog tvorca emisije „Karavan“, Milana Kovačevića. Jer, bio je to projekat Republike Srbije – kaže Borko Gajić, sadašnji predsednik PSD „Crni vrh“ i ondašnji vođa ekspedicije u kojoj su još bili: Predrag Češljar, dr Mile Vukić, Vojin Kovačev, Aleksandar Vajdinger, Zvonko Golig, Zvonko Trifunović, Stevan Biolenček i Petar Ristić.

Jedno divno prisećanje na veliki događaj od pre tri decenije kojim su se, ne samo Bor, nego i cela Srbija i Jugoslavija ponosili.

solarismedia

Vesti iz istočne Srbije