Negotinski muzej preuzima revitalizovani portret kneza Mihaila na čuvanje

Negotinski Muzej Krajine čuva portret kneza Mihaila iz 1894. godine, koji je nakon što je nekoiliko puta promenio vlasnika trajno poveren tom muzeju.

Veliki format jednog od najproduktivnijih slikara u Srbiji s kraja 19. veka, samoukog Milisava Markovića iz Knjaževca, do nedavno je bio u izuzetno lošem stanju.
Kolege iz Negotina poverile su kompleksan rad na restauraciji slike konzervatorima Narodnog muzeja u Beogradu.
Nakon šestomesečnog rada na slici, revitalizovani portret Kneza Mihaila spreman je da zauzme mesto u izložbenoj postavci negotinskog muzeja.
U sredu 15. marta u 13 časova u Muzeju Vuka i Dositeja direktor Muzeja Krajine, Ivica Trajković i kolega Gordan Janjić, svečano će preuzeti sliku i ujedno je prvi put videti nakon konzervacije.

Tom prilikom će konzervatori Nevenka Radisavljević sa mentorima Aleksandrom Cvjetinovićem i Ivanom Pavićem predstaviti zainteresovanima postupke i procese zahvaljujući kojima je stanje slike drastično unapređeno.
Slika Milisava Markovića je svedočanstvo o kulturi 19. veka, koja je u celini obeležena državnim utemeljenjem Srbije.
Ličnost kneza Mihaila je od naročitog značaja za Negotinsku Krajinu, ako se ima u vidu da je cela oblast pripojena Kneževini Srbiji 1933. godine i da je nadomak Negotina selo koje je naselio knez Miloš nazvano Mihajlovac, po budućem knezu.
Slikar Milisav Marković bio je u velikoj meri angažovan na području Timočke eparhije i Negotinske Krajine.
U svoje vreme bio je jedan od najproduktivnijih ikonopisaca ne samo u Krajini već u Kneževini Srbiji.
Oslikao je nekoliko ikonostasa i crkava, među kojima je i crkva u Mihajlovcu, kao i zidno slikarstvo obnovljenog manastira u Bukovu, po ugledu na Stevu Todorovića, ostvarujući značajni nacionalni likovni program.

 

 

Izvor: Tanjug/ novosti.rs

Foto: Muzej Krajine

 

solarismedia

Vesti iz istočne Srbije