Milikić: „MUKA MI JE ZBOG MINUSA TOPLANE OD 1,8 MILIJARDI“

Bor, S.M.Toplana je 1,8 milijardi u minusu, Vodovod 850 miliona, s tim što su potraživanja 400 miliona dinara. Pa to je ceo ovogodišnji lokalni budžet. Od 2002. godine se posluje loše. Subvencije se daju godinama i nikom ništa. Sad moramo da izdvojimo 60 miliona subvencija za Toplanu. Nema povećanja cene komunalnih usluga, pa ni grejanja i vode sve dok se ne reše gubici. I da se povećaju cene njihovih usluga, šta se dobija? Opet – ništa! Prvo da se dođe do pozitivnog poslovanja, pa onda da idemo dalje. Muka mi je od Toplane. Muka je i tim ljudima što tamo rade – rekao je na današnjoj sednici Opštinskog veća predsednik Opštine Bor, Aleksandar Milikić naglašavajući – da su problemi u Toplani „mnogo dublji nego što se misli“.

On je posebno apostrofirao da je neophodna blagovremena nabavka energenata, te neophodnost da se reše problemi u podstanicama. Jer, sve više građana otkazuje daljinsko grejanje, narod je nezadovoljan. A krajnji korisnici su najvažniji. Bez njih nema ni Toplane, a ni radnih mesta u Toplani. Građani će se u slučaju nerealnog poskupljenja jednostavno – grejati na struju.

-Od 2012. godine Toplana dobija subvencije. Štedimo na vodi, na još nekim parametrima. Činimo šta se može. Niko godinama nije rešavao probleme Toplalne. Sad se nešto pokušava i to je dobro – rekao je direktor JKP Toplana, Milutin Simić.

Čulo se da je osnovana posebna komisija za program mera koje će spasavati Toplanu.

Najzad, podsetio je Milikić, „ovaj sadašnji način grejanja je skup“. Treba, što pre to bolje, razmišljati o novim energentima (na primer, biomasa) koje nalaže i EU i koji ne ugrožavaju životnu sredinu. Dotle, očigledno je, moraće dosta toga da se poradi kako bi Bor imao sigurno i kvalitetno grejanje koje se neće uglavnom oslanjati  na – poskupljenja.

 

 

Foto: arhiva

 

 

solarismedia

Vesti iz istočne Srbije