KINEZI ĆE BITI NOVE GAZDE „BORA“

Beograd, S.M. – Kako je sinoć javio Tanjug, direktor RTB Bor Blagoje Spaskovski (juče prisustvovao prijemu predstavnika kineske kompanije Zijin kod predsednika Vučića) potvrdio je da će tender za strateškog partnera RTB Bor biti najkansije raspisan do kraja maja ove godine. Ukoliko kineska kompanija Zijin pobedi, što je danas gotovo izvesno, postaće većinski strateški partner sa ulaganjem od više stotina miliona dolara. Računa se najmanje na 300 miliona dolara investicija u obnovu rudarske proizvodnje.

-Novi partner će obezbediti tri do tri i po puta veću proizvodnju bakra iz sopstvenih rudnika. Kinezi obećavaju da će zadržati svih 5.100 zaposlenih. Oni će ostaviti i iste lične dohotke, u nekim segmentima proizvodnje biće moguće i veće zarade – naglasio je Spaskovski.

Za novu topionicu potrebno je godišnje 80.000 tona koncentrata bakra za preradu, što bi se dobilo iz sadašnjih i novih rudokopa u Boru i Majdanpeku. Podsećanja radi, prosečna zarada u RTB-u je 70.000 dinara.

Prema procenama analitičara, i ponovna poseta predsendika Kine Srbiji, najavljena pre neki dan, samo će potvrditi „čelično prijateljstvo“ učvršćeno preuziamnjem RTB-a Bor i ulaganjima Kineza u rudarstvo celog regiona. Ovih dana u Boru i Majdanpeku je stacionirano 35 stručnjaka komapnije Zijin koji intenezivno rade na analizi svih detalja vezanih za proizvodnju i resurse borskog kombinata.

Kako je nadavno izjavila premijerka Ana Brnabić, RTB treba da bude privatizovan do kraja ove godine, mada je previše posla pred Vladom i budućim strateškim partnerom. To je jedino moguće da se dogodi, smatraju naši eksperti, u ovom slučaju gde će najverovatnije preovladati politički i prijateljski odnosi dve zemlje. Jer, iza kineske moćne kompanije stoji kineska država, a iza RTB-a konačno rešenost države Srbije da odlučnije i efiksije krene u rešavanje iscrpljenih i prezaduženih državnih preduzeća.

Ne treba zaboraviti ni ranije izjave Aleksandra Vučića da „jedino Kinezi mogu uspšeno da preuzmu RTB“ i da je spreman, ako zatreba, i „da kleči pred Kinezima samo da reše probleme RTB-a“. I još jedna, usputna isitna, nije nebitna: u Boru su nedavno završeni lokalni izbori u kojima je RTB odigrao značajnu ulogu i sada nema potrebe da više nosi atriubut „političkog rudnika“. Teren je, dakle, u najvećoj mogućoj meri, raščišćen – privatizacija može da počne. Kinezi dolaze!

 

 

solarismedia

Vesti iz istočne Srbije