KINESKI ZIĐIN OTPLATIO SVE DUGOVE RTB-a BOR

Bor, S.M. – Zahvaljući kompaniji ZiĐin, RTB Bor od danas, 8. januara 2019, nema dugovanja, tako da se u Novu, 2019. ulazi čistih računa, što se našem proizvođaču bakra i zlata godinama, pa i decenijama nije dešavalo. Samo pre pet godina RTB je bio dužan oko milijardu dolara. Kineski, strateški partner najpre je regulisao sva dugovanja prema UPPR- u isplativši, gotovo u jednom danu, 200 miliona dolara. Isplaćene su i sve obaveze prema budžetu Srbije, od rudne rente do taksi i naknada. Više nema ni, ranije uobičajenih, velikih dugovanja prema EPS-u, te domaćim bankama i Fondu za razvoj. Ovo je izjavio minsitar rudarstva i energetike Aleksnadar Antić, a prenosi list “Kolektiv”.

Posebno je važno da je otplaćen i kredit kanadskoj EDC banci za novu topionicu i Fabriku sumporne kiseline. Sveukupno, državnim firmama stiglo je na račun 11 milijardi i 210 miliona dinara, a EDC banci – 23 miliona evra i 42,2 miliona dolara. Ne treba zaboraviti da je  26. decembra prošle godine ZiĐin uplatio u gradski budžet Bora 380 miliona dinara.

-Kineski partneri su blagovremeno uplatili i 350 miliona dolara i postali 63 odsto vlasnici RTB-a Bor. Kada se ceo projekat okonča sa budućim rudnikom zlata i bakra Čukaru Peki, u Boru će se, kroz nekoliko godina (ranije je spominjano šest godina) proizvoditi 200 do 250.000 tona bakra. Biće to treći rudnik u Evropi po proizvodnji bakra. I zato čvrsto stojim iza već izrečene konstatcije – da je posao sa kineskim prijateljima i ZiĐinom – istorijski za Srbiju. Isto tako je značajno i prijateljstvo Srbije i Kine koje je neraskidivo i dugovečno – naglasio je Antić.

 

 

solarismedia

Vesti iz istočne Srbije