Bor: HOĆE LI I OVOG SEPTEMBRA PROĆI NEZAPAŽENO VREDNE GODIŠNJICE?

Bor, S.M. – Ovog septembra navršava se 150 godina od poečtka  školstva u Boru ( danas, 8. septembra je i međunarodni Dan pismenosti), od početka rada prve škole na stranom jeziku, francuske škole, kao i 80 godina od prvog školskog zvona u OŠ „Vuk Karadžić ( ranije Kralj Petar Karađorđević Ujedinitelj). To je i prva školska zgrada podignuta u Boru nastala zbog naglog priliva stanovništva u rudarsko naselje.

U noći 23/24 septembar 1941. godine ubijen je dr Dragoljub Milovanović, lekar, humanista i rodoljub. U Bor je došao iz rodnih Pranjana kod Čačka 1937., radio je pri lokalnoj bolnici zadužen za Bor selo, Senjak i Staru koloniju. Diplomu je stekao u Francuskoj, jedan je od 1.300 kaplara, preživeo je albansku golgotu i učestovao u borbama za oslobođenje otadžbine. Stanovao je u zgradi sadašnjeg Centra za socijalni rad. Građani su ga videli ubijenog 24. septembra ujutru na ulici, ne mestu sedašnje generalne direkcije. Sahranjen je bez prisustva javnosti i porodice. Radio je i nakon okupacije, posećivao bolesne i nosio lekove u okolna sela. Potkazale su ga kolege gestapovcima.

-U Boru se zaboravljaju najvažniji datumi i događaji pre Drugog svetskog rata. Kao da je istorija ovog grada počela od 1941. Zaboravljaju se mnoge važne godišnjice. To nije dobro i trebalo bi da se promeni. Verujem da će vlast naći vremena i da će se promeniti navike. Za ovaj grad bitna je, na primer, i 1919. godina i osnivanje fudbalskog kluba Bor. Pitanje je, kako sada stvari stoje, hoće li se neko setiti i tog, 100-godišnjeg jubileja – podseća legenda i hroničar Bora, Momčilo Moma Jovanović, danas u poodmaklim godinama.

Opština Bor je od pre neku godinu vratila godišnjicu obeležavanja i svoj dan, 3. oktobar – dan oslobođenja u Drugom svteskom ratu. Dana oslobođenja u Prvom svetskom ratu, 20. oktobra, jedva da se neko seća, pokatkad boračke organizacije prirede svečane akademije i polože cveće na spomenik kod bivše Jugobanke.

 

 

solarismedia

Vesti iz istočne Srbije