AERO SKUP U BORU – VELIČANSTVENA SMOTRA AVIJACIJE I TURISTIČKA ATRAKCIJA

Bor, S.M. -Sutrašnji, 7. aero – skup (subota, 11. avgust) na borskom aerodromu je veličanstvena manifestacija našeg vazduhoplovstva i jedinstvena turistička atrakcija. Ako se, kao nekada, okupi više hihjada posetilaca iz Bora i cele Timočke krajine biće to uspeh i organizatora i svih nas koji se trudimo da negujemo prave vrednosti, tradiciju i na najbolji način prikažemo umeće naših sportskih pilota, padobranaca, modelara –  izjavio nam je gradonačelnik Bora Aleksandar Milikić napominjući da je za građane obezbeđen i besplatan autobuski prevoz.

Početak manifestacije zakazan je za 10 sati kada je desantiranje padobranaca iz aviona „Cesan 172“, a potom je svačano otvaranje uz prigodne govore gradonačelnika Bora i predstavnika Vazduhoplovnog saveza Srbije. Kao i do sada neće izostati ni progodan kulturno-umetnički program. Od 11 sati su  letovi RC i ostalih modela aviona. Posebna atrakcija je akrobatsko letenje aviona „Zlin“ iz Zrenjanina. Od 13 do 14 sati je druženje i razgledanje vazduhoplova i modelarske izlože.

Očekuje se nastup 15 ultra lakih letilica-aviona i zmajeva.

Autobusi polaze između 10 i 11 sati  iz centra grada i usput „kupe“ putnike, a vraćaju se u vremenu 12 do 13 sati.

Aerodrom Bor sagrađen je 1985. godine sredstvima Vojske i RTB-a. Zauzima prostor od 60 kilometara. Ima pistu dužine 1080, a širine 30 metara koja je obnovljena i dograđena pilaznim putevima 2012. Aerodrom je sportski i tursitički i može da prihvati avione do 40 putnika. Poseduje i upravnu zgradu sa hangarom.

Postoji mogućnost da aerodrom – zbog izgradnje novog rudnika bakra i zlata – bude „premešten“ na drugu lokaciju. Razgovori u loklanoj samoupravi sa vlasnicima budućeg rudnika o toj mogućnosti traju više od godinu dana.

solarismedia

Vesti iz istočne Srbije